Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Bom gevonden bij huis van miljardair en superspeculant Soros

Bij het huis van miljardair en filantroop George Soros in de buurt van New York is maandag een explosief gevonden. De Amerikaanse explosieve opruimingsdienst heeft de bom uit voorzorg tot ontploffing gebracht.

De 88-jarige Soros is van oorsprong Hongaar verwierf als speculant wereldfaam door in 1992 een fortuin te verdienen met een geslaagde gok op de devaluatie van het Britse pond. Hij heeft een geschat vermogen van 8 miljard dollar.

Met zijn Open Society Foundations zet Soros zich in voor de verspreiding van democratie en versterking van de rechtstaat, waarbij hij in Hongarije veel kritiek krijgt van premier Viktor Orbán. Door zijn politieke activisme en joodse achtergrond wordt Soros vaak bekritiseerd door extreemrechts groeperingen.

2. Als stagiair verdien je het meest in de advocatuur, maar consultant is ook niet gek

Hoe zit het met stagevergoedingen voor hoger opgeleiden in Nederland? Magnet.me, een online platform voor startersbanen en stages, deed onderzoek naar de tarieven bij 1.200 stages en kwam tot de conclusie dat de advocatuur gemiddeld het beste betaald met een stagevergoeding van 705 euro per maand.

Bij de overheid krijgen stagiairs gemiddeld 584 euro per maand en bij verzekeraars 480 euro.

Magnet.me stelde ook een top 10 samen van best betalende bedrijven voor stages. Op de eerste plaats staat adviesfirma EY-Parthenon, die voor een Associate Consultant Intern 3.000 euro per maand betaalt.

3. Nederlandse startup Triaconta past cryptomandjes aan na kritiek van AFM

De Nederlandse startup Triaconta is sinds 2017 actief met op de cryptomarkt, aanvankelijk met het idee om via de aanschaf van één cryptomunt de mogelijkheid te bieden om gespreid in een reeks van andere cryptomunten te beleggen. Maar de Nederlandse financiële toezichthouder AFM kijkt kritisch mee naar de activiteiten.

Zakenblad Quote meldde maandag dat oprichter Don Molenaar onder druk van de toezichthouder de strategie heeft aangepast.

Triaconta gaat nu, in plaats van een belegging in de eigen cryptomunt Combicoin, de mogelijkheid bieden om via betaling in euro in mandjes van cryptomunten te beleggen, zonder dat daar een cryptowallet voor nodig is. "Dat is fijn, want dat maakte de aanschaf van Combicoins voor heel veel mensen best heel ingewikkeld. Ik ervaar het dus niet als een stap achteruit", aldus Molenaar tegen Quote.

Lees ook in dit verband: In het crashjaar 2018 vluchten cryptobeleggers naar de bitcoin en levert spreiden weinig op – maar dat kan veranderen

4. Instagram is Snapchat gepasseerd als populairste app onder Amerikaanse tieners

Snapchat is niet langer de populairste app onder Amerikaanse tieners. Uit een omvangrijke enquête van investeringsbank Piper Jaffray blijkt dat 85 procent van de tieners de afgelopen maand Instagram heeft gebruikt en 84 procent Snapchat. Twitter (47 procent) en Facebook (36 procent) zijn een stuk minder populair.

Uit andere cijfers bleek eerder al dat Snapchat onder alle leeftijdsgroepen inboet aan populariteit. Veel gebruikers hebben geklaagd over het nieuwe design van de app.

5. Saudisch kroonprins snapte ophef over verdwijning Khashoggi in eerste instantie niet

De Saudische kroonprins, die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op Jamal Khashoggi, snapte niet waarom de verdwijning van de Saudische journalist zo’n ophef gaf, meldt The Wall Street Journal. Mohammed bin Salman was erg verbaasd dat de verdwijning van Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul tot zulke internationale woede leidde. Hij belde Witte Huis-adviseur Jared Kushner om te vragen waarom.

Dinsdag komt de Turkse president Erdogan naar eigen zeggen met een verklaring waarin hij de "naakte feiten" over de verdwijning van Khashoggi naar voren zal brengen.

6. Europese Commissie moet Italië dinsdag op de vingers tikken om geloofwaardig te blijven

Italië lapt de Europese begrotingsregels zo openlijk aan z'n laars dat de Europese Commissie dinsdag bijna niet anders kan dan strenger optreden. Uit een maandag gestuurde brief van minister van Financiën Giovanni Tria blijkt dat Rome wil vasthouden aan de cijfers voor 2019. “We zijn ons bewust van het schenden van de regels”, aldus Tria, maar de “moeilijke” maatregelen zijn volgens hem nodig om de economie aan te zwengelen.

Italië mikt voor 2019 op een begrotingstekort van 2,4 procent, veel hoger dan eerder afgesproken, en riskeert daarmee vooral dat de torenhoge staatsschuld verder uitdijt.

De eerste stap die Brussel dinsdag kan zetten is een afwijzing van de Italiaanse ontwerpbegroting. Dan krijgt de populistische regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging drie weken de tijd om een nieuw voorstel in te dienen. Als dat nog steeds sterk afwijkt van de begrotingsregels die de eurolanden hebben afgesproken, volgt een procedure voor zogenoemde 'buitensporige tekorten'. Dan zijn we weer maanden verder.

7. Gevoelig staatsbezoek Willem-Alexander en Maxima aan het VK

Dinsdag zal koning Willem-Alexander tijdens een officieel staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk het Britse parlement toespreken. Zijn woorden zullen op een goudschaaltje gewogen worden, met het oog op de Brexit.

Eerder gaf de koning in een gesprek met Britse kranten aan de Brexit te betreuren, omdat die niet goed zou zijn voor de handel tussen Nederland en het VK.

8. Zorgverzekering: veel meer overstappers dit jaar door snoeien in collectieve polissen

Naar verwachting gaan dit jaar veel meer consumenten veranderen van zorgverzekering, zo meldt De Telegraaf. Uit onderzoek van vergelijker Zorgwijzer.nl blijkt dat 1,3 miljoen Nederlanders voor 2019 een nieuwe zorgpolis willen kiezen. Dat is 7,5 procent van het totaal aantal verzekerden. Normaal gesproken stapt 6 procent per jaar rover.

Belangrijkste reden voor de verhoogde interesse om over te stappen ligt bij het verdwijnen van veel collectieve zorgverzekeringen. Onder meer verzekeraars Menzis en Zilveren Kruis stoppen volgend jaar met een reeks collectieve verzekeringen voor minima. Ook vakbond FNV stopt met collectieve arrangementen. Hierdoor moeten meer verzekerden op zoek naar een alternatief.

9. Steeds minder zelfstandigen in de bouw verzekerd 

Vergeleken met zeven jaar geleden zijn zelfstandigen in de bouw minder goed verzekerd, zo blijkt uit een inventarisatie van Trouw. Zo had bij de belangenclub Zelfstandigen Bouw in 2010 nog 72 procent van de leden een verzekering tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Inmiddels is dat nog maar 31 procent.

Werkgeversclub AWVN denkt dat het afnemende aandeel van zzp'ers in de bouw met een verzekering een gevolg is van de economische crisis: zelfstandigen kozen er vaker voor om zich niet te verzekeren vanwege de relatief hoge kosten daarvan, om zo met goedkopere tarieven te kunnen concurreren. Verschillende partijen erkennen dat de huidige situatie onwenselijk is.

10. Randstad is niet bang voor Uber op de uitzendmarkt

Uitzendconcern Randstad maakt zich geen zorgen over de komst van techbedrijven als Uber naar de uitzendmarkt. "Kom maar op", stelt topman Jacques van den Broek tegenover persbureau ANP. "Er zit ook wat menselijks in dit vak. Bedrijven willen niet alleen krachten inhuren via een platform. Ze willen bijvoorbeeld ook even kunnen bellen”, aldus de Randstad-baas. Zakenkrant Financial Times meldde onlangs dat Uber zich met een nieuw dochterbedrijf wil gaan toeleggen op de uitzendmarkt voor tijdelijk personeel.

Randstad presenteerde dinsdag de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Daarbij bleek dat de omzet in Nederland nog wel is gegroeid, maar dat de winstmarge onder druk staat. In Europa lijkt de piek van de huidige uitzendcyclus in zicht.

11. IJzersterke comeback Kiki Bertens in openingspartij WTA Finals

Tennisster Kiki Bertens leek bij een achterstand 1-6 en 0-2 kansloos te zijn tegen de bij de WTA Finals als eerste geplaatste Duitse Angelique Kerber, maar trok de partij alsnog naar zich toe. Na een gesprekje met haar coach Raemon Sluiter begon ze veel aanvallender te tennisser en won ze de wedstrijd uiteindelijk met 1-6, 6-3 en 6-4.

 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

First match win @wtafinalssg 💪

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op

Bij het toernooi in Singapore tussen de beste acht vrouwen van het afgelopen jaar zit voor in totaal 7 miljoen dollar in de prijzenpot. Bertens speelt woensdag haar tweede partij tegen de als vijfde geplaatste Sloane Stephens.
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een levende camera of smartwatch? Of een slak die ramen kan lappen? · Biotechnologie is minder ver weg dan je misschien denkt. "Het is een kwestie van een paar jaar totdat we levende technologie maken", zegt ontwerper Nicole Spit van @studiodaarheen. · Zij maakt zich enorme zorgen. “Met biotechnologie loop je tegen gigantische ethische kwesties aan." · Spit wil op de @dutchdesignweek mensen bewust maken van de gevolgen als Apple en Google zich op bijvoorbeeld genetische manipulatie storten. "Zij kunnen er bakken met geld tegenaan gooien en met een leger aan advocaten wetgeving omzeilen." · Het gehele interview met Spit vind je via de link in onze bio. · #studiodaarheen #biotechnologie #dutchdesignweek #ddw #biotechnology #biotech #nicolespit #futuretech #futuretechnology #design #techethics #designer #ethicalart #designing #creativity #artist #instaart #artistsoninstagram #artofinstagram #contemporaryart #techart

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op